Szövetség a Bükki borvidékért!
A Szövetség célja, hogy összefogja és aktivizálja azokat a szereplőket, akik a Bükki borvidék helyzetének javításáért képesek és hajlandóak dolgozni. Kutatni szeretnénk a múltunkat és megérteni a jelent. Hitünk szerint egy borvidék presztízsének kialakítása csak a minőségi palackos borokon keresztül lehetséges, mert csak ezeken keresztül mutatható meg egy nagyobb termőhelyi egység egyedisége. Kialakítottuk azt az eredetvédelmi rendszert, melytől várjuk ezeknek a boroknak a megszületését (Terrori Bükk/Classic Bükk). Tudjuk ugyanakkor, hogy borvidékünk jelene és jövője nem kizárólag a palackos bortermelőkről szól, szükségünk van minőségi és hiteles folyó boros termelőkre valamint tisztességes szőlőtermesztőkre is. Munkásságunk bővebben a ww.terroirbukk.hu oldalon követhető.
Magyarország legkisebb borvidéke, ahol jelenleg 600 hektár telepített szőlő terem. A somlói bor hírneve egykor a tokajiéval vetekedett, elsősorban annak köszönhetően, hogy a tüzes, savakban gazdag és testes somlói borok jól tűrték a szállítást.
A somlói bor Magyarország határain túl napjainkban gyakorlatilag ismeretlen, viszont a hazai borfogyasztók körében töretlenül előkelő helyen tartják számon.
A somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül. A borvidéken legelterjedtebb fajták az olaszrizling, juhfark, furmint, hárslevelű és tramini.
Kedves tagok! Ezeket a helyeket javasoljuk nektek.Csatlakozzatok és Ízélményeiteket osszátok meg.Javasoljatok helyeket.
Mátrai borvidék
A Mátra-hegység déli lankáin az északról védett szőlőterületeken – egykori mátraaljai borvidéken – már a középkorban is jelentős bortermelés folyt. Több világi és egyházi uradalmi szőlő, sőt középkori pince hirdette a helyi bortermelés hírét. Leghíresebb a XVIII. század közepén épített gyöngyöstarjáni úgynevezett Haller-uradalmi dézsmapince, amelynek feneketlen gyomra nyelte el a környék musttermését, hogy kiváló fehérbort érleljen.
A XX. század első harmadában a Károlyi-uradalom debrői hárslevelűje ért el világhírnevet. De a gyöngyösiek mellett az abasári, domoszlói, nagyrédei és visontai borok is méltán híresek. A borvidék szőlőültetvényeire gondozottság a jellemző.
A Mátra hegyvonulatai a domboldalakat védik az északi széltől, a szőlőterületek többsége az erdők között húzódik meg. A múlt és a jelen jól megfér egymással: a modern borkészítés és a régi időket idéző magyar szüreti szokások sem zárják ki egymást. Több középkori eredetű borospince található a vidéken, egy része felújítva ma is bort kínál.
Jellemző szőlőfajták
Irsai Olivér, chardonnay, leányka, szürkebarát, kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon
Földrajz, éghajlat
Jellemző a vidékre, a Mátra védettséget biztosít az északi szelektől, viszont a csapadék nagy részét is felfogja. Ennek is köszönhetően jó mikroklíma alakult ki. Talaja változatos, pannonagyagra, márgára, löszre, andezitre, riolittufára képződött barna erdőtalaj, fekete nyiroktalaj, barnaföld jellemzi, mészben többnyire szegény a talaji.
A borvidék területe
Összesen 32.000 hektár
Meghatározó borászatok
Bárdos és Fia Pincészet
Borpalota Borászat és Szőlőbirtok
Karner Gábor
Losonci Pincészet
Ludányi Pince
Szecskő Pince
Szőke Mátyás Pincészet